Selamat Datang ke Blog Rashid's Farm.

Friday, September 24, 2010

Mangga

Mangga
 
Mangga merupakan buah kegemaran penduduk Malaysia zaman-berzaman kerana rasanya yang masam manis dan isinya yang berjus. Mangga sebenarnya berasal dari India Timur. Sebab itulah perkataan “mango” berasal dari perkataan Tamil “mangkay”. Di Malaysia, mangga banyak ditanam di Perak, Kedah, Perlis, Melaka dan Kelantan.

Terdapat 216 klon mangga yang diketahui, tetapi yang lebih terkenal ialah “MA224” atau “chokanan” yang berbentuk ginjal. Mangga “Chokanan” ini begitu beraroma dan mempunyai isi bewarna kuning oren apabila masak.

Pada hari ini, mangga juga digunakan untuk membuat jus, kordial, sos buah-buahan, gula-gula, jeruk, jem dan jeli. Namun ia lebih digemari dimakan segar berbanding dengan kebanyak buah-buahan lain.

Buah mangga boleh membantu dalam mengembalikan kecergasan badan. Ia juga mempunyai paras Vitamin C yang tinggi.

Varieti

Terdapat berbagai varieti yang disyorkan untuk penanaman komersil:
 
  Bentuk Berat Warna TSS(%) Tekstur & Rasa

Chokanan
Oblong (segi empat memanjang) 250-350g Kulit kuning keemas-emasan dan isi oren kekuning-kuningan 16-17% Pejal, sedikit berserabut, manis dan beraroma

Harumanis
Ovat oblong (segi empat memanjang dan membulat) 350-550g Kulit hijau gelap dengan sedikit warna kuning pada bahu buah dan isinya warna oren kuning 16-17% Halus, manis, beraroma

Sala
Oblong (segi empat memanjang) 450-600g Kulit hijau kekuning-kuningan dan isi kuning 10-12% Sedikit berserabut, kurang manis

Mas Muda
Ovat oblong (segi empat memanjang dan membulat) 400-500g Kulit dan isi kuning 14 -15% Pejal, halus, manis, sedikit beraroma

Siam Panjang
Oblong dengan hujung membengkok dan menirus 300-500g Kulit hijau kekuning-kuningan dan isi kuning 13 -15% Halus, manis, sedikit beraroma

Maha 65
Oblong (segi empat memanjang) 500-600g Kulit hijau kekuning-kuningan dan isi kuning pucat 14 -15% Halus, manis, sedikit beraroma
 
Permintaan mangga di pasaran tempatan dijangka akan bertambah. Penggunaan mangga oleh isi rumah juga adalah lebih tinggi berbanding dengan penggunaan oleh institusi dan kilang. Mangga adalah lebih popular untuk kegunaan segar. Permintaan yang meningkat ini disebabkan adanya kesan daripada promosi galakan buah-buahan tempatan di samping harga tawaran yang berpatutan.

Mangga (kebanyakannya jenis Chok Anan) dieksport ke Singapura, Brunei dan Hong Kong. Pasaran lain yang berpotensi untuk dikembangkan ialah pasaran Amerika Syarikat, Belanda, United Arab Emirates, China (termasuk Hong Kong), Kesatuan Eropah (EU) dan Jepun.

Penggunaan mangga untuk pasaran antarabangsa adalah tinggi terutamanya di Amerika Syarikat, negara-negara EU dan Jepun. Sementara negara pengeluar utama adalah India, China dan Mexico. Manakala negara pengeksport utama adalah Mexico, Brazil, Pakistan dan Filipina.

Pasaran eksport adalah berpotensi untuk dimajukan sekiranya ciri-ciri kualiti buah dapat dipertingkatkan, kos hantaran dapat dikurangkan dengan adanya teknologi yang dapat memanjangkan jangka hayat mangga.

No comments:

Post a Comment